La Fira i la Vinyala

La vinyala és la varietat de cargol més apreciada culinàriament a Òdena i a la comarca de l’Anoia. Aquesta varietat de cargol, també anomenat cargol de les vinyes ha pres la denominació peculiar i pròpia de vinyala i forma part de l’entorn natural del nostre territori. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu. Tot i que actualment encara a Òdena hi ha vinyes i bodegues de renom, l’extensió de vinya havia estat un correu importantíssim en el passat. Així, la vinya i els marges de pedra seca que envolten les vinyes són l’hàbitat natural de les vinyales.

És lògic doncs, que la vinyala sigui el cargol més apreciat culinàriament a la comarca, i en aquest sentit, és el punt de partida de la Fira de la Vinyala. L’artesania, el lleure i la gastronomia són els altres elements bàsics d’aquesta fira que s’impulsa des de l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Òdena amb la coordinació i producció de Mapamundi Produccions.

L’objectiu és promocionar la fira a Òdena amb la denominació d’un producte típic del municipi, LA VINYALA o ‘cargol de les vinyes’, acompanyat d’una oferta de productes artesanals. D’aquesta manera es vol potenciar el comerç i l’hostaleria locals i fer d’Òdena, i per extensió la comarca de l’Anoia, un referent en tots els àmbits que envolten la vinyala.

La Fira, oferta gastronòmica
La Fira ofereix una proposta gastronòmica de qualitat amb la modalitat de degustació a càrrec de restaurants acreditats i de qualitat i de la Confraria de la Vinyala. L'oferta es complementa amb postres, cervesa, vi i cava elaborats a Òdena.