juliol 9, 2018

Èxit de la presentació de la Fira de La Vinyala a Barcelona

El passat dijous 6 de setembre, l’Ajuntament d’Òdena i la Confraria de la Vinyala presentaven a Barcelona, a la seu de la Confraria gastronòmica del Cargol, la que serà la vuitena edició de la Fira de La Vinyala davant de la premsa i d’una setantena d’amants del cargol i professionals del sector.

Amb aquest acte, la Fira de la Vinyala feia un pas endavant en la seva expansió pel territori amb la voluntat de donar a conèixer a un major públic l’esdeveniment la cita per excel·lència que aplega cada any a milers de persones al municipi d’Òdena.

L’acte va comptar amb una xerrada a càrrec del prestigiós historiador Eudald Carbonell amb el títol "La cuina amb cargols a la dieta de la prehistòria", a continuació les autoritats i organitzadors van presentar les novetats de La Fira de La Vinyala d'enguany i després, els confrares i altres assistents van gaudir d'un sopar vinyaler.

L’historiador va explicar que es té constància que els avantpassats homínids ja gaudien del cargol, entre 11.000 i 8.000 anys enrere al nord d'Àfrica. El científic va detallar que alimentar-se de cargol, juntament amb una peça més grossa, com ho podien ser cérvols, era una activitat habitual i va destacar que potser “la recepta més antiga i que encara avui mengem és cargols amb conill”.

Per la seva part, l'alcalde d'Òdena, Francisco Guisado, va posar èmfasi en la singularitat de la fira i la projecció que suposa aquesta pel municipi d’Òdena, tenint en compte sobretot les dificultats que els pobles petits i d'interior tenen per a projectar-se. Josep Vicenç Mestre, gerent de Mapamundi, empresa productora de la fira, va explicar els continguts i programació de la fira així com la constatació que era una fira que creixia de manera molt madura i consolidada. El president de la Confraria de la Vinyala, Josep Manuel Vivancos va subratllar el caràcter identitari de la fira a partir del seu producte estrella, el cargol de vinyala, típic en els territoris de secà i d'un alt valor, tant per la gastronomia com per la identitat del territori.

La Fira de La Vinyala ja compta avui dia amb 50 expositors, dels quals 12 són restauradors de proximitat que oferiran les seves millors receptes fetes a base de vinyales. Es preparen un total de 1.500 quilos de vinyales perquè tothom que vulgui pugui degustar els diferents plats a la fira o bé els pugui adquirir per a consumir a casa.

 

1c6211ba-e331-4617-8fd6-f97295e4d8b5f6002b4d-e57c-46ff-a503-0f584cbb764d

chevron-down