setembre 18, 2017

Gran èxit de la 7a Fira de la Vinyala d’Òdena

  • Milers de visitants van passejar pel nucli antic d’Òdena que va estar ple de gom a gom durant tot el matí.
  • S’esgoten els més de 1.500 quilos de vinyales cuinades.

La població d'Òdena va acollir aquest diumenge 17 de setembre a milers de visitants que deixaven petita la plaça Major del poble. El bon temps va acompanyar la jornada i a mig matí ja s’havien esgotat les vinyales cuinades d’alguns restauradors. A quarts de dues del migdia, no quedava ni una vinyala per vendre. En total, es calcula que es van repartir més de 1.500 kilos de caragols.

Enguany, els visitants compraven directament als restaurants i bodegues les tapes i carmanyoles de vinyales amb euros, així com les degustacions de vins, caves i cervesa. Només les receptes de La Confraria de la Vinyala que amb la seva implicació i participació destacada van cuinar grans paelles de vinyales, s’havien d’adquirir bescanviant euros per vinyalons. Tant visitants com expositors, valoraven molt bé aquest canvi ja que va permetre agilitzar la compra i es van reduir les cues.

Un total de 21 restauradors van participar amb les seves millors receptes, també hi va haver desenes de talleristes i altres expositors amb activitats culturals relacionades amb el món del caragol que omplien un total de 42 carpes. Durant tot el matí es van succeir diferents activitats i espectacles a la plaça Major del municipi.

Premi a la millor tapa

Curiosament aquest any el jurat popular i el jurat professional (format per la Confraria de la Vinyala, Confrérie de l’escargot du Rousillon, el caragol graciós del barri de Gràcia de Barcelona i presidit pel xef Josep Manel Vivancos Salas del Restaurant Samuntà d’Òdena van coincidir i van fallar a favor de la mateixa tapa; la del bar Catalunya: “Vinyales picantetes de la iaia”.

Festa de la Verema

En el marc de la mateixa fira  es va celebrar també la Festa de la Verema, coordinada per l’Associació de Petits Viticultors de la conca d’Òdena. A les onze del matí a la plaça major va començar la tradicional trepitjada de raïm a càrrec de les pubilles i hereus i de tothom que s'hi va voler sumar. En acabar, els assistents a la demostració van poder tastar el most resultant del procés.

Exposició Carakollection

Una altra de les novetats d’aquet any va ser la mostra excepcional de caragols gegants (1,5m de longitud) obra de diferents artistes coordinats per l’escenògraf Miguel Piñero que estaven distribuïts per tota la plaça i que decoraven l’espai.

Homenatges  a la gent gran       

L'Ajuntament d'Òdena aprofitava, un any més, l'ocasió per atorgar els reconeixements a la gent gran del municipi. Enguany els homenatjats van ser Pere Domènch Torras per ser l’home de més edat i a Petra Nuncio Carrero per ser la dona de més edat, ambdós de l’any 1923.

També es va homenatjar a les parelles de més de 50 anys de casats que van ser: Manolo Marcha Rubio i Isabel Rodríguez Torres, Sotero Clavero Pérez i Adelaida Canales Alamillo, Juan José Rico Galán i Manuela Santano Rabalo, Luís Guisado Quirós i Dolores Ortega Aráez, Fernando Rubio Martín i Maria García Maldonado, Pedro Santano Rabalo i Josefa González Cava, Josep Ma Compte Güell i Julia Cantero Santano.

Activitats infantils

En el marc de la Fira de La Vinyala es donen lloc diferents activitats infantils i juvenils, abans i després de l’esdeveniment. Entre d’altres se celebra un concurs de dibuix de caragols a l’escola, els dibuixos guanyadors d’aquest concurs es reprodueixen en caragols de fusta per altres nens i nenes durant la fira. Enguany els guanyadors d’aquest concurs van ser: Daniel de P5 B, Irune Fernández Robles de 6è B, Nieves Amaya Buñales de 4rt A i Itzel Perdama Perdales de 2n A.

Durant tot el matí de la fira van tenir lloc també les curses de vinyales, una activitat que repeteix èxit any darrere any i que enguany van guanyar en primer lloc Àlex Navarro, en segon lloc Nil Mercader i en tercer lloc Vinyet Ogaya.

20 restauradors i 2 confraries convidades

Pel que fa al nombre d’expositors, la fira es consolida amb la mateixa quantitat d’expositors que altres anys, concretament aquest any van ser: Restaurant Samuntà, Rostisseria les Comes, Restaurant Catalunya, Restaurant Scorpia, Bar Jordi, Restaurant Canaletes, Vins Grau, Celler Figueras, Cervesa Els Minairons, Cal Llobet d’Òdena, Bohigas (caves i Vins), Restaurant els Cubs, Igualavins, Restaurant Castell de Rubió, Formatges La Tossa, Cargols J. Vila, La llar dels meus dolços (rebosteria amb formes de caragols), Bosch i Casals (embotits de caragol) i Forn Gemma Sabaté (forn de pa amb productes amb formes de caragol). A més hi havia un conjunt d’artesans amb el caragol com a protagonista: caragols de ceràmica, caragols de filferro, teules decorades amb motius caragolaires, samarretes amb caragols estampats, llibres de la cuina del caragol, quadres amb escenes amb caragols…

Com a novetat, aquest any la fira va convidar a dues confraries que van participar molt activament: El Cargol Graciós del barri de gràcia de Barcelona que va cuinar una paella i la Confrérie de l’escargot du Rousillon que van formar part del jurat.

La Fira de la Vinyala és una fira inèdita a Catalunya dedicada al caragol de les vinyes, una varietat de caragol molt apreciat culinàriament a Òdena i a la comarca de l'Anoia. Amb aquest esdeveniment Òdena es dóna a conèixer a l'hora que promociona el seu comerç local.

La Fira de la Vinyala, vinya, verema, vinyala és una combinació perfecta entre gastronomia, ruralitat, artesania i promoció econòmica. L'esdeveniment està organitzat per l'Ajuntament d'Òdena i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la coordinació de Mapamundi Produccions i la Confraria de la Vinyala.

chevron-down