LA FESTA DE LA VEREMA

Òdena estava inclosa a la zona vinícola penedesenca i exportava la seva producció. Encara es conserven als pendents, algunes de les terrasses que servien per cultivar. La plaga de la fil·loxera de finals del segle XIX i principis del XX va afectar fortament l’agricultura del municipi.

Actualment l’activitat agrícola és de secà, cereal, olivera i vinya. Òdena compta amb importants elaboradors de cava i vi (Caves Bohigas de la finca Can Macià i Vicens Puiggròs) a més d’algunes cases de pagès que encara es fan els seus vins, misteles, ratafies, quines, etc.

L’any 1995 es va voler mostrar a la població les arrels dels nostres avantpassats en l’elaboració del vi. Va ser l’Associació de Veïns del Carrer de la Guixera, amb la col·laboració de les pubilletes i hereuets d’Òdena i de l’Espelt que any rere any, el més de setembre i més concretament per la Diada, que fan una escenificació del procés d’elaboració del vi a l’antiguitat, de com es trepitjava el raïm, com es premsava, com obtenien el most i com el posaven a la bota.

Els assistents a la demostració de la verema podran tastar el most resultant del procés En acabar l’acte, com és costum, es sortejarà la bota amb el most acabat d’obtenir que barrejat amb alcohol de vi al cap d’unes setmanes serà una magnífica mistela.

La Festa de la Verema és el complement a la Fira de la Vinyala que tanca l’estreta relació que té la vinya, les barraques de vinya, el vi i les vinyales. Des de fa dos edicions col·laboren l'Associació de Viticultors d'Òdena, agafant el relleu a l'Associació de Veïns de la Guixera que tants any havia col·laborat

 

 

 

chevron-down