setembre 13, 2017

Tot a punt per a aquest diumenge

  • Les degustacions i productes es compraran directament als expositors amb euros
  • Carakollection, una exposició de caragols gegants (1,5 m longitud) fets per reconeguts artistes posarà color a l'esdeveniment

La nostra població acollirà aquest diumenge 17 de setembre la Fira de la Vinyala, un certamen que enguany celebra la setena edició i ho fa amb moltes novetats. D'altra banda, la fira espera rebre 21 restauradors participants, desenes de firaires, talleristes i altres expositors que ocuparan 42 carpes en total. El nucli antic del poble s'omplirà durant tot el matí d'experts i aficionats del món dels caragols. Els visitants podran gaudir d'un matí ple d'activitats i degustar multitud de plats elaborats a base de vinyales des de les 10 del matí fins al migdia. Les degustacions podran degustar-se allà mateix en unes taules habilitades per a l'ocasió o emportar-se-les en carmanyoles especials.

Una de les novetats d'aquest any és que per a evitar cues, l'organització ha decidit que el visitant comprarà directament amb euros als restauradors i firaires. Només caldrà bescanviar euros per la moneda “vinyalons” per adquirir degustacions de les paelles gegants que cuinaran la Confraria de la Vinyala i l'entitat gastronòmica convidada “El cargol graciós” del barri de Gràcia de Barcelona.

Una altra de les grans novetats de l'edició d'aquest any és l'exposició Carakollection, una mostra de caragols gegants, concretament d'un metre i mig d'alçada realitzats per a diferents artistes i coordinats per l'escenògraf Miguel Piñero. La mostra viatjarà des d'Alcoy i podrà veure's a partir de dissabte a la tarda i fins diumenge a la Pl. Major.

El visitant podrà degustar les vinyales cuinades a la mateixa fira o se les podrà emportar a casa en carmanyoles especials per a l'ocasió. A més de les degustacions de vinyales, la Confraria de la Vinyala, el cuiner Josep Vivancos del Restaurant Samuntà i l'entitat convidada “El cargol graciós” del barri de Gràcia de Barcelona cuinaran en unes paelles gegants diferents receptes amb vinyales.

En el marc de la mateixa fira se celebra també la Festa de la verema. A les onze del matí a la Plaça Major començarà la tradicional trepitjada de raïm a càrrec de les pubilles i hereus i de tothom qui s'hi vulgui sumar. En acabar, els assistents de la demostració podran tastar el most resultant del procés i se sortejarà una bóta de mistela.

Els odenencs, anoiencs i forans també podran visitar el mercat de productes artesans alimentaris i un mercat del caragol amb presència de productors de caragols, utensilis emprats en el món del caragol (caragoleres, llaunes, cassoles...) i altres productes derivats del caragol.

Durant tot el matí se succeiran diferents activitats i espectacles a la Plaça Major del municipi. Entre d'altres, hi ha previstes demostracions d'antigues activitats vinculades amb el caragol en general, i activitats infantils; inflables, activitats gastronòmiques i curses infantils de vinyales en la que els més petits hauran de mostrar les seves habilitats per fer caminar les vinyales damunt d'una superfície plana, estimulant-los amb aigua o altres elements.

Confraries convidades

Enguany l'organització ha convidat a dues entitats a assistir i participar-hi activament en l'esdeveniment. Així, es comptarà amb l'entitat francesa Confrérie de l'escargot de Rousillon i “El cargol graciós” del barri de Gràcia de Barcelona. Ambdues entitats formaran part del jurat i els catalans faran fins i tot una paella amb vinyales.

Premis Vinyala d'Òdena

A les 12 h a la Plaça Major. Reconeixement a un pagès del terme d'Òdena i a la iaia i l'avi de més edat del municipi. Per segon any consecutiu, també es donarà un reconeixement a les parelles d'Òdena que han complert 50 anys o més de casats.

Hi haurà un premi a la millor tapa segons el jurat format per la Confraria de la Vinyala, Confrérie de l'escargot de Rousillon, el caragol graciós del barri de Gràcia de Barcelona i presidit pel xef Josep Manel Vivancos Salas del Restaurant Samuntà d'Òdena. Premi a la millor tapa segons votació popular.

Un total de 42 expositors

Les degustacions aniran a càrrec dels restauradors i productors següents: Confraria de la Vinyala, Restaurant Samuntà, Rostisseria les Comes, Restaurant Catalunya, Restaurant Scorpia, Bar Jordi, Restaurant Canaletes, Vins Grau, Celler Figueras, Restaurant Exquisit, Cervesa Els Minairons, Cal Llobet d'Òdena. Embotits, Bohigas. Caves i Vins, Restaurant els Cubs, Igualavins, Restaurant Castell de Rubió i Formatges La Tossa.

Els expositors d'oficis amb els caragols com a protagonistes són: Pere Porcar amb Caragols de ferro forjat, Jordi Galí amb Rajoles amb caragols, Cristóbal Fernández amb Miniatures de caragols amb filferro, Josefa Rafael amb Teules decorades amb temàtica de caragols i Jaume Vila amb Caragols de ceràmica gegants.

Els expositors del sector de l'alimentació que presentaran productes amb els caragols com a protagonistes són: Caragols J. Vila. Vinyales, La llar dels meus dolços que farà rebosteria amb formes de caragols, Bosch i Casals que oferirà Embotits de caragol i el Forn Gemma Sabaté que tindrà productes amb formes de caragol.

Els expositors d'artesania amb caragols com a protagonistes que s'hi podrà trobar són: Carolina Usart amb davantals estampats amb caragols, Rosa Suriguera amb roba de cuina brodada, Antonia Martín amb cuir amb formes de caragol, David Pla amb Manualitats de caragols amb goma eva, Francisca Martínez amb joies i decoració amb formes de caragols, Cristina Calvo amb caragols de ceràmica, Sara Cuadros amb quadres infantils pintats amb caragols com a personatges, Montserrat Llopart amb ceràmica, Montse Viñals amb samarretes pintades amb imatges de caragols, Anna Ribó amb imants de caragols, Juan Manuel Escobar. Amb caragol amb goma eva i José Cañadas amb cassoles de fang per coure caragols.

Altres expositors locals de caire més general que es podran trobar són: l'editorial Piolet amb llibres de cuina i gastronomia del caragol, Aflomel (mel d'Òdena), Mel Mas Buret (mel de Sant Martí de Tous) i 4 D'Vins (vi d'Òdena).

La Fira de la Vinyala és una fira inèdita a Catalunya dedicada al caragol de les vinyes, una varietat de caragol molt apreciat culinàriament a Òdena i a la comarca de l'Anoia. Amb aquest esdeveniment Òdena es dóna a conèixer alhora que promociona el seu comerç local.

La Fira de la Vinyala, vinya, verema, vinyala és una combinació perfecta entre gastronomia, ruralitat, artesania i promoció econòmica. L'esdeveniment està organitzat per l'Ajuntament d'Òdena i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la coordinació de Mapamundi Produccions i la Confraria de la Vinyala.

chevron-down